KONCEPT “pro říjen 2010″

By | 15 října, 2010

Asi nebude mnoho lidí, které bude toto téma zajímat. Nicméně, kdybychom jedné rodině pomohly a jedno dítě dostaly k mámě-byť náhradní, stojí tahle práce za to!

 

 

KONCEPT “pro říjen 2010″

Pracujeme se zdravotně postiženými dětmi.

Osobní poznání

Pomáhat formou setkání, osobní konzultace, v Klubu rodičů a přátel Kociánky.

Udržet rodinu pohromadě, předejít rozpadu, v nejhorším případě umístění dítěte do kojeneckého ústavu, ÚSP.

Z vlastní zkušenosti víme, že především první období, ať už po narození zdravotně znevýhodněného dítěte nebo po úrazech s těžkými trvalými následky, je bolestné a šokové. Celá rodina se s tímto faktem mnohdy těžce vyrovnává a právě to je příčina častých rozpadů těchto rodin. Svůj podíl na tom má i nedostatek uspořádaných informací, které jsou konkrétně v Brně a okolí „těžko k sehnání“.

Pro laika je obtížné se v informacích orientovat, tím spíše v nastalé situaci, kdy cítí jistý tlak na rodinu, či dokonce jistou formu izolace.

Forma “Ranější péče”-porodnice, neonatolog, neurolog

Začínáme s pěti členy.

Internetová prezentace:

– soustředění odkazů na lékaře, služby, rehabilitace, …

– fotografie ze setkání

region působnosti: Brno a blízké okolí

cílová skupina

– Rodina s dítětem, které má zdravotní postižení nebo obtíže ve vývoji. Dítě ohrožené ze zdravotních důvodů (např. předčasný porod, nízká porodní váha, apod.).

– Rodina, která uvažuje o přejetí dítěte s hendikepem do náhradní rodinné péče.

Cíle

– Provázení rodiny v období nepříznivé situace a pomoci při vyrovnávání se s postižením svého dítěte

– Propagovat NRP pro děti z ÚSP

– Pokud se budeme věnovat péči o rodiny v této nelehké situaci, dá se předpokládat, že tím předejdeme narůstajícímu počtu dětí umístěných v kojeneckých ústavech a ÚSP

– Nabízíme aktivní pomoc náhradním rodinám, které se rozhodly přijmout dítě s hendikepem.

– Školení pro rodiče, kteří se do projektu zapojí. Aktivity seznamovací pořádané v Klubu rodičů a přátel Kociánky. Napojit rodiče na kvalitní organizace, které poskytnou to, co konkrétní rodina potřebuje a ulehčit jim tak hledání odpovědí na jejich otázky, potíže. Zkrátit cestu k oborovým znalcům – normalizovat rodinný život. Nenechat je samotné s jejich problémy. Pomoci nalézt nová přátelství matek a celých rodin s podobnými životními cestami.

– Seznámit náhradní rodiny, které uvažují o přijetí postiženého dítěte do rodinného kruhus úskalími tohoto kroku. Informovat o možných problémech denní péče.
Provázení při zvykání na dítě se speciálními potřebami.

 

Autorky:

Miloslava Goldschmidtová

Markéta Langerová

Edita Ryšavá

Napsat komentář