Jak se změnil příspěvek na zvláštní pomůcku

By | 2 dubna, 2012

Od 1.1.2012 upravuje příspěvky pro zdravotně postižené osoby zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám zdrav. postiženým. Nově existují 2 typy příspěvků – příspěvek na mobilitu a příspěvek na zvláštní pomůcku.

Do příspěvku na zvláštní pomůcku (§ 9-13) se nově sloučili také příspěvek na zakoupení a úpravu motorového vozidla a příspěvek na úpravu bytu. V tomto článku se blíže podíváme na podmínky čerpání tohoto příspěvku, zaměřím se především na to, co se oproti roku 2011 změnilo.

Příspěvek na zvláštní pomůcku lze čerpat na základě těžkého pohybového, zrakového či sluchového postižení charakteru dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu. Příspěvek na zvláštní pomůcku, poskytovaný na zakoupení motorového vozidla lze nově čerpat také na základě hlubokého či těžkého mentálního postižení.

Jednotlivé zdravotní indikace a k nim příslušné možné zvláštní pomůcky přesně stanovuje vyhláška č. 388/2011 Sb. V tomto článku shrnu pouze pomůcky, které lze nově žádat na základě tělesného postižení (tzv. těžkých vad nosného a pohybového ústrojí):

a) dodatečná úprava motorového vozidla; jedná se o úpravy vyžadující montáž, např. ruční ovládání, usnadňování nastupování, nakládání vozíku,

b) stavební práce spojené s uzpůsobením koupelny a WC; jedná se o stavební práce a s nimi nezbytně související materiál na úpravu (nikoli o obklady, podlahové krytiny, sanitu apod.)

c) speciální komponenty osobního počítače, např. uzpůsobená klávesnice, myš, speciální programové vybavení

d) nájezdové ližiny

e) přenosná rampa (srovnatelnou pomůckou je dle vyjádření MPSV roštová rampa (rampa „napevno“ spojená se zemí)

f) stavební práce spojené s rozšířením dveří v bytě.

Upozorňuji, že výše uvedené „pomůcky“ lze žádat na základě konkrétních zdravotních indikací uvedených ve vyhlášce.

Hlavními změnami oproti stavu v roce 2011 je vyřazení zdravotnických pomůcek (např. toaletní židle či elektrického vozíku), tyto pomůcky však i nadále hradí zdravotní pojišťovna. Nově tedy nelze požadovat ani dofinancování elektrického skútru, který byl dříve pomůckou srovnatelnou s „motorovým vozíkem pro invalidy“.

Nově bohužel nelze žádat ani na speciální tříkolku, což byla do 31.12.2011 srovnatelná pomůcka s „dvoukolem“.

Negativní změnou je jistě zúžení oblasti úprav bytu – dříve bylo možné žádat na úpravu bytu v rámci speciálního příspěvku např. i na speciální kuchyňskou linku, sanitární techniku atd.

Dnes je možné čerpat příspěvek pouze na stavební práce a s nimi nezbytně související materiál (viz. výčet výše).

Příspěvek je vždy poskytován max. do výše 350 000,-Kč, úřad práce hradí pouze 90% z ceny pomůcky, pokud finanční situace osoby neumožňuje spoluúčast 10% z ceny, může úřad snížit spoluúčast na min. částku 1000,-Kč.

Pokud je však cena pomůcky nižší než 24 000,-Kč a příjmy společně posuzovaných osob přesahují 8-mi násobek životního minima těchto společně posuzovaných osob, příspěvek se až na zvláštní případy neposkytne. Zde se bohužel předpokládá, že si jej osoba může uhradit sama z vlastních finančních prostředků.

Osoby s některými těžkými vadami nosného a pohybového ústrojí a osoby s těžkou nebo hlubokou mentální retardací a stavy na rozhraní těžké mentální retardace pak mohou žádat také o příspěvek na zvláštní pomůcku poskytovaný na zakoupení motorového vozidla. Tento příspěvek je možné získat v maximální výši 200 000,-Kč na období 10-ti let (bez nutné spoluúčasti 10%).

Na některé dražší pomůcky nelze od 1.1.2012 získat příspěvek, nicméně je lze vypůjčitod úřadu práce na základě smlouvy o výpůjčce dle občanského zákoníku. Jedná se oschodolez, schodišťovou plošinu a stropní zvedací systém. Vyjádření z MPSV uvádí, že v tomto případě není srovnatelnou pomůckou schodišťová sedačka, MPSV argumentuje tím, že schodišťová plošina se využívá spíše v exteriéru či ve společných prostorách bytového domu, kdežto schodišťová sedačka slouží spíše k úpravě interiéru bytu či domu.

Gabriela Čumpelíková

asistent koordinátora služby

RODINNÝ PRŮVODCE

koordinátor aktivity ZA LANO

 

Centrum pro rodinu a sociální péči o.s.

Projekt VÝZVA

Syllabova 19, 703 86 Ostrava-Zábřeh

tel.: 552 301 406, mobil: 774 244 511

e-mail: gcumpelikova@prorodiny.cz

http://www.prorodiny.cz

www.zalano.cz

zp8497586rq