Tisková zpráva k petici: Zachraňte Kociánku

By | 8 srpna, 2014

Sdružení rodičů a přátel Centra Kociánka, z.s.
IČ: 031 96 984, sídlo: Hoblíkova 560/18, Brno-Černá pole, 613 00
zapsáno ve spolkovém rejstříku vedeném u Krajského soudu v Brně v oddíle L, vložce č. 19972

___________________________________________________________________________________________________

Tisková zpráva k petici: Zachraňte Kociánku

Vedení Centra Kociánka rozesílá emailem dezinformační zprávy, že se objevila petice proti Centru Kociánka. Tato informace se nezakládá na pravdě. Petice je na odvolání Mgr. Tomáše Komárka z funkce ředitele Centra Kociánka a jeho zástupkyně Bc. Andrei Křepelové pro jejich nekompetentnost a jejich zcela zjevnou snahu o likvidaci CK.

Dne 12. 7. 2014 jsme členskou schůzí založili Sdružení rodičů a přátel Centra Kociánka, z.s. (dále jen Spolek) a dne 14. 7. 2014 bylo vydáno usnesení o zápisu do spolkového rejstříku. Spolek jsme založili, protože původní poradní orgán ředitele Centra Kociánka(dále jen CK) – Rada rodičů a přátel Kociánky(dále jen RRPK), přestal z důvodu negativního přístupu Mgr. Komárka plnit svou funkci. Nový ředitel CK – Mgr. Tomáš Komárek všechna jednání směroval do úzkého kruhu 3-5 rodičů a striktně odmítal přizvání dalších rodičů. Místo toho zval na jednání RRPK zástupce soukromých poskytovatelů sociálních služeb a přitom přizvání zástupců škol MŠ a ZŠ Kociánka a SŠ F.D.Roosevelta – přímých partnerů CK, proběhlo také teprve až na náš nátlak.

Mgr. Tomáš Komárek nastoupil do funkce ředitele CK v lednu 2013, na první schůzce RRPK nás UJIŠŤOVAL, že služby CK se v ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ NEBUDOU RUŠIT !!! Bude se pouze pracovat na jejich zkvalitnění a efektivitě! Svůj tzv. “Rozvojový plán CK“ (dále jen RPCK) nám předložil až po mnoha urgencích v červnu 2013 se slovy, že je to pracovní verze a MPSV ji dosud neschválilo. A když jsme po prázdninách přivedli děti do školy, dověděli jsme se, že v CK nebudou lékaři a zdravotní péči si máme zajistit MIMO areál CK! Podobným způsobem jsme byli odkazováni i na zajištění si zájmových kroužků, přesně v souladu se změnami, navrženými v RPCK. RPCK dále obsahuje mmj. zrušení místa logopeda a místa psychologa, snížení počtu fyzioterapeutů a ergoterapeutů, snížení kapacity pobytových služeb a poskytování této služby pouze uživatelům se III. a IV. stupněm závislosti, což považujeme za zvlášť diskriminační.

Snižování kapacity pobytových služeb obhajuje nízkým zájmem klientů, ale jeho součinnost se školami a aktivita k pobídce využití této služby je nulová.

Po mnoho let zajišťovali lékařskou péči v CK velmi kvalitní lékaři – kapacity ve svých specializacích, s dlouholetou praxí v poskytování lékařské péče osobám s postižením. Tuto práci vykonávali dohromady (neurolog, stomatolog, ortoped) na 0,95 úvazku – celkový roční mzdový náklad 380.000,-Kč. Bez jakéhokoliv předchozího jednání (nikdo z vedení jim nenabídl možnost pronájmu ordinací) jim Mgr. Komárek už v září 2013 vystavil výpovědi z organizačních důvodů (místa byla tímto zrušena). Přitom sehnat v Brně např. stomatologa je obrovský problém i normálně. Dítě s handicapem rovnou odmítají.

Protože naše intervence nebral Mgr. Komárek na vědomí, nezbylo nám než obrátit se na média ČT, TV Nova, deník Právo a celý problém zveřejnit. Poté se pan ministr Koníček a pracovníci MPSV, kteří měli CK na starost, začali tímto problémem zabývat a Mgr. Komárek dostal PŘÍKAZEM za prvé – zachovat v CK lékařskou péči i za cenu navýšení mzdových nákladů a za druhé – nečinit ŽÁDNÉ změny dle svého neschváleného RPCK 2013-2023. Viz tiskové prohlášení z 27.11.2013    http://www.mpsv.cz/files/clanky/16782/tz_271113a.pdf

Obnovit lékařskou péči se daří jen velmi těžko a místo původních 3 lékařů se jejich počet (s ohledem na atestace děti x dospělí) vyšplhal na dvojnásobek. Jejich setrvání v CK je podmíněno registrací dostatečného počtu pacientů, ale ordinační doba je stanovená na 2hodiny 1x týdně a o prázdninách se neordinuje.Za takových podmínek klienti a rodiče váhají s přeregistrací od svých stávajících lékařů a tak se celý problém dostává do bludného kruhu.

Poslední z řady „počinů“ Tomáše Komárka jsou návrhy nových smluv, rozesílané zákonným zástupcům v průběhu letošních prázdnin. V ROZPORU s výsledkem jednání RRPK a v ROZPORU se zřizovací listinou CK, ve které jsou služby určené klientům od 3 do 40let věku, je ve smlouvách nastavená platnost na dobu určitou:
– denní stacionář do ukončení povinné !!! školní docházky
– pobytové služby na dobu 3 let
A protože ve společnosti nejsou dosud vybudovány žádné navazující komunitní služby, uvádí tím rodiče a uživatele do zoufalé nejistoty.
Jsme spolek, který sdružuje především rodiny s postiženými dětmi a hájí jejich zájmy. K sepsání petice nás vedlo zcela asociální jednání Mgr. Komárka, který propaguje transformaci sociálních služeb a přitom nerespektuje potřeby těch nejslabších členů společnosti, kteří jsou v tíživé životní situaci.

Za velkou podporu děkujeme panu Mgr.Václavu Krásovi z NRZP a všem, kteří nás podporují podpisem petice, ze srdce děkujeme.

Sdružení rodičů a přátel Centra Kociánka, z.s., IČ: 031 96 984
sídlo: Hoblíkova 560/18, Brno-Černá pole, 61300, zapsáno ve spolkovém rejstříku vedeném u Krajského soudu v Brně v oddíle L, vložce č. 19972
zastoupené: Kamilou Volejníčkovou, Brno, kamzikv@seznam.cz, tel: 603 254 358
a Editou Bartošovou, Brno, editha@email.cz, tel: 737 284 925

tiskova-zprava-08-2014

Napsat komentář