A co tak větší dítko na návštěvy?

By | 13 července, 2010

Chci se pustit do HP s Děti patří domů, o.s.

Máte zájem o poskytování hostitelské péče a rádi byste využívali naší podpory. Jak na to?

 

Napište na adresu detipatridomu@seznam.cz základní informace o vás. Odkud jste (město), kdo jste (jednotlivec, rodina s dětmi apod.) a co byste potřebovali (chcete nabídnout HP dítěti či sourozencům, podporu při HP, poradit), případně jakékoli další informace. Brzy se vám ozveme a nabídneme vám informativní schůzku. Působíme po celé České republice, proto by se schůzka odehrála v nejbližším větším městě, kam bychom za vámi přijeli. První schůzka trvá obvykle 2 hodiny, kde vám povíme více informací o HP a dětech z DD. Zodpovíme dotazy, budeme se ptát na vaše očekávání a možnosti, představy o dítěti či dětech.
Pokud se rozhodnete využít naší podpory a provázení, vyplníte dotazník a podepíšete souhlas s tím, že se stáváte naším klientem.

Posléze vám doporučíme zajít na magistrát, odbor náhradní rodinné péče a zažádat o schválení jako hostitele. Toto schvalování by mělo obsahovat jeden pohovor, předložení výpisu z rejstříku trestů a jednorázové psychologické vyšetření. Celková doba schvalování by měla trvat přibližně dva měsíce (zdroj: krajský úřad Jihomoravského kraje). Jakmile budete schváleni, můžete se s daným papírem vydat do dětských domovů nebo využít našich kontaktů se spolupracujícími dětskými domovy. V tomto případě bychom kontaktování dětských domovů učinili za vás a pokusili se vám nalézt spolupracující dětský domov, kde by žilo dítě, jež by rádo využilo vaší nabídky hostitelské péče. Domluvili bychom vám nezávaznou schůzku s dětským domovem i dětmi. Poté by se naplánoval další vhodný postup a my bychom vám nabídli provázení hostitelskou péčí s konzultacemi, sdílením a podporou.

Chci se pustit do HP sám/a
Pokud se chcete pustit do HP sami, je to rozhodně možné. Metodický pokyn MPSV doporučuje zajít na magistrát, odbor náhradní rodinné péče a požádat si o schválení jako hostitele. Toto schvalování by mělo obsahovat jeden pohovor, předložení výpisu z rejstříku trestů a jednorázové psychologické vyšetření. Celková doba schvalování by měla trvat přibližně dva měsíce. Posléze můžete s papírem, který dostanete, obejít či obvolat nejbližší dětské domovy se svou nabídkou hostitelské péče a zeptat se, zda u nich není dítě, které by tato forma pomoci prospěla. Některé dětské domovy schválení nevyžadují a mají svůj vlastní postup a vlastní požadavky. Můžete tedy také nejprve zavolat do dětského domova a zeptat se jich, co pro HP můžete udělat. Také je možné zúčastnit se akce dětského domova, která je otevřená veřejnosti, seznámit se s dětmi a pracovníky a teprve posléze se informovat u vedení ústavu, jak postupovat.

Žádost o pobyt dítěte v rodině
Po zvládnutí formalit bývá běžné dítě/děti nejprve několikrát navštívit v zařízení, či se s nimi jen na odpoledne vydat na procházku nebo na zmrzlinu (musíte mít OP, v dětském domově vyplníte papír s vaší adresou, číslem OP, hodinou návratu). Teprve po seznámení, když je zájem o HP ze všech stran, si můžete požádat o pobyt dítěte u vás přes noc. Tuto žádost o pobyt je nutné doručit do DD nejméně 14 dní před plánovaným pobytem, musí ji schválit ředitel a sociální pracovnice dítěte. K vám může přijít na kontrolu sociální pracovnice z vašeho regionu, zjistit, zda máte pro dítě vhodné podmínky. Teprve po schválení si pro dítě můžete přijet. A užívat si společného času.

zdroj: internet Děti patří domů

Napsat komentář