Projekt Kinect pro handicap

By | 26 října, 2011

Začátkem letošního roku jsme na youtube náhodou našli ukázku Kinectu. Na videu je malá holčička, pohybuje se před obrazovkou, svými pohyby ovládá hru. Nemá v rukou žádný ovladač, pohybuje se přirozeně a vypadá, že jí to opravdu baví. Po shlédnutí videa nás napadla myšlenka rozpohybovat tímto způsobem i naše děti.

(nově přidáno naše video)

Kdo máte děti tak dobře víte jak je někdy problém je přimět k činnosti kterou neradi dělají. Touto neoblíbenou činností bývá u nás často cvičení a rehabilitace. Co to tedy zkusit pomocí hry ?

První problém byl, že při spuštění Kinectu snímač nejdříve „načte“ postavu hráče. Hráč stojí před Kinectem ve vzpřímeném postavení. Ouvej, některé naše děti se nepostaví. Pokud přijedou před Kinect ve vozíčku tak je snímání zmatené, obraz skáče a marně hledá stojící postavu.
Tento problém byl u hry Kinect Adventures. Pokusili jsme se děti zezadu držet ale snímač nás viděl a opět byl zmatený. Pokud jsme je o něco opřeli, nebo postavili do chodítka tak to opět vadilo. Vznikl nápad zavěsit je do postroje, tím dosáhnout jakš takš standardního postavení. Díky postroji můžou používat i nožičky, což je skvělé! Nohy když samy neposlouchají, se těžko rehabilitují. Pokud se budou moci děti odrážet, nebo dokonce dělat krůčky tak je to supr! Postroj zavěsíme do kolejnice u stropu. Pokud jej otočíme o 90″ je možné zkoušet i chůzi. Samozřejmě tyto myšlenky a nápady jsme konzultovali i s lékaři.

S lékaři jsme též konzultovali obavu vzniku epileptického záchvatu. Hry jsou moc hezky udělané, barevné, prostorové. Obraz se však rychle střídá, mění, chvílemi je to celkem rachot.

Závěr: dítě bude cvičit samo, pokud toho už na něj bude moc, organismus by se sám měl zastavit. Pro tento případ vznikl nápad upravit-zjednodušit program. Také program, ve kterém by byly formou hry konkrétní rehabilitační cviky. To je však hudba budoucnosti. Nyní vyzkoušíme několik her. Každé dítko je jiné, jiné schopnosti. Některé je omezené v pohybu jiné zase ve vnímání. Bude to velmi zajímavá práce, vybrat každému ten správný program.

Další naše vize je upravit snímání dětí, které se prostě na nožičky nepostaví. Snad prostorové snímání?

Později jsme vyzkoušeli i hru Kinectimals. Tam už vozíček tolik nevadil. Pořídili jsme i video ale bez popisků je nesrozumitelné. Natočíme další ať i vy vidíte jak se děti ochotně při hře pohybují, jak jdou téměř na hranici svých možností a přitom úplně dobrovolně :-). Pro nás rodiče je to jak malý zázrak.

Celý nápad „Kinect pro handicap“ je v začátcích.

Takže, držte nám palce!

 

Kinect pro handicap

-Jedná se o využití herní konzole XBox 360 Kinect

 

K této konzoli není potřeba držet v ruce žádný ovladač, což bývá pro handicapované děti neřešitelný problém. U Kinectu je veškeré dění řízeno pohyby rukou, nohou prostě celého těla.

Kinect -jak funguje…

Kinect -Kinectimals, Kinect -Adventures

 

Naším cílem je zapojit do hry hráče s handicapem. Dítě s tělesným postižením bude motivováno hrou aby např. zvedlo obě ruce nad hlavu –podalo kočičce misku s mlékem. Povel z mozku bude jasný, končetiny budou nuceny spolupracovat – rehabilitovat. Pokud toto dítě už zvládne, přejde ke zdokonalení reality. Uchopí do rukou skutečnou misku a bude ji zvedat, tím se zdokonalí propojení z mozku do končetiny. Proces přejde z virtuálního na skutečný prožitek. Tím se cvičení upevní a doufáme že setrvá. U dětí s mentálním postižením je proces opačný. Cvičební povel jde z končetiny do mozku.

Cíl projektu
Rehabilitace dětí a dospělých formou propojení reality a virtuálního světa.
Jedná se o zcela novou formu rehabilitace, pro pacienta velmi příjemnou.

Máme podporu od Úřadu městské části Brno -Bosonohy. Počítají s naší účastí v nově připravovaných prostorách volnočasového centra v Brně -Bosonohách na ul. Ostopovická, za symbolický nájem. Otevření centra je plánováno na 1.9.2011.

Nechodící děti máme v úmyslu vertikalizovat tak, aby mohli do hry zapojit i dolní končetiny.
Nyní řešíme s neurology a fizyoterapeuty možný závěsný postroj, který budeme vyvíjet spolu s protetiky.
Samozřejmě, i bez možnosti zavěsit děti do postroje, bude Kinect sloužit mnoha jiným dětem. Ať zdravým sourozencům (na které se často zapomíná), nebo dětem s menším tělesným postižením, dětem s nižším intelektem, s ADHD, možná i autistům.